Systemisch werk

Wat is systemisch werk?

Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt, een sportvereniging, een team of je sociale omgeving. Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom.


Systemisch werk is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei. Systemisch werken kan leiden tot acceptatie, maar biedt ook een sleutel tot oplossingen.

Werken met een opstelling is een effectieve methode om zaken te weten te komen over je eigen plek in een familie, een relatie of een organisatie. Een opstelling is eigenlijk een soort levende foto van een familie of organisatie. De vraagsteller kiest anderen uit om personen of elementen in die foto te representeren. Een goede opstelling maakt inzichtelijk welke dynamiek er speelt in je leven. En het wonderlijke is dat de personen die een rol representeren in een opstelling, vaak in hun eigen leven iets hebben met de plek waarvoor ze worden gevraagd. Dus ook als representant breng je iets in je leven in beweging. Een vraag inbrengen levert verhelderende inzichten op. Inzichten waarmee jij een volgende stap kunt maken in je leven.